top of page

Umíš pochopit mužský pohled na věc?

Aktualizováno: 15. 10. 2020

Některé klientky, se kterými řeším vztahové problémy, přicházejí na první konzultace s tím, že chlapi jsou nepochopitelní, tedy alespoň ten jejich. Vůbec se s ním nedá mluvit, nic nechápe, nechce jí poslouchat a zda by nebylo lepší ho vyměnit.


Ve vztazích si to někdy sedne a jindy nikoliv. Jedna věc je však zcela jasná. V případě, že chlapské myšlení pochopíte a porozumíte jejich stylu přemýšlení a pohledu, bude se vám podstatně snadněji žít. Protože jen tak vyměnit manžela, se kterým máš děti, nebývá zaprvé snadné a zadruhé není zárukou, že s dalším to bude jiné.


Základem je uvědomění si, že ačkoliv se dnešní společnost snaží zestádňovat a stírat rozdíly mezi pohlavími, rozdíly tam jsou a to nejen fyzické, ale právě také duševní a emocionální. Muži se liší ve způsobu myšlení, prožívání emocí, řešení problémů nebo vztahové a sexuální strategii.


Když ve vztahu vyvstane problém, žena nemyslí na nic jiného. Omílá to dokola stále ze svého pohledu a jde si pro potvrzení ke kamarádkám, které jí její náhled na situaci samozřejmě potvrdí. Čistokrevné slepice ještě navíc rády přiloží do kotle. Žena se tedy cítí v právu a jde domů zbuzerovat milého, protože ona má přece pravdu a jinak to být nemůže. Šok v očích žen, kterým přiblížím pohled jejich partnera je často k nezaplacení. Najednou se jim otevře nová perspektiva a jsou pak schopny reagovat z většího nadhledu.


Každá mince má přece dvě strany, a to i v pohledu na vztahové otázky. Vždy existuje i druhý pohled na věc a jiné vnímání situace. Pro úspěch v partnerské komunikaci je důležité právě přijetí pohledu druhého a upřímná snaha o pochopení jeho vnímání. Pokud si tlačíš jen to svoje a nejsi schopna se podívat na věc i z mužského pohledu, pak ti může přijít, že máš doma “blbečka”, se kterým to nejde. Často to s ním ale jenom neumíš.


Ženy jsou přesvědčeny, že pro odstranění problému je potřeba se o něm neustále bavit, upozorňovat, kritizovat, komandovat nebo si vynucovat nějakou změnu. Bohužel netuší, že tím problém ještě prohlubují. Umí samy sebe vyhecovat do úplné paralýzy, kdy opravdu nejsou schopny vystoupit z naštvanosti na to, co muž nedělá nebo by měl dělat jinak. A pokud není po jejich, užírají se a potvrzují si svoje pocity s dalšími ženskými. A stávají se tou, která si pořád jenom na něco stěžuje.


Chlapi mají velké ego a aby si nepřišli “kastrováni”, dost často se šprajcnou, nemohou přece ztratit tvář a tak ti přijde, že už ti to musí dělat naschvál. On by se třeba i přizpůsobil tvému řešení, ale to bys na něj musela jinak. Po lasičím, a aby měl možnost sám se rozhodnout, zda je to varianta, kterou je schopen akceptovat. A je fajn být připravena na možnost, že to akceptovat nebude a jestli je to taková zásadní věc, aby sis kvůli tomu ničila svoje nervy i vztah. Tvoje problémy muži kolikrát přijdou jako totální blbosti, kterými by se on vůbec nezabýval a tak nevidí důvod, proč by se měl podřizovat jen proto, že jsi mu to přikázala. Není malý kluk a ty nejsi jeho matka. Nauč se muže respektovat včetně jeho minusů a pak třeba bude ochoten někde ustoupit. Pila, na kterou se tlačí, také neřeže…


Pro muže je ohromně důležité uznání, obdiv a ocenění od jeho partnerky. Chce být užitečný a cítit, že si partnerka váží toho, co pro ní dělá. Ženy ale v zápalu nějaké “nespravedlnosti”, klidně přehlédnou ty skvělé věci, které pro ně partner dělá. Zaseknou se často na něčem menším, co jím vadí a umí to pak nafouknout do obřích rozměrů. Muž se na základě toho cítí logicky dehonestován a nedoceněn. Je podrážděný, protivný, případně si hledá různé úniky. Dělá toho méně, ty si víc stěžuješ a tak pořád dokola. Přitom by často stačilo jediné – upřímná pochvala.


Abys mohla pochopit i mužský pohled na jakoukoliv situaci ve vztahu, nepředpokládej, že muž to vidí stejně. On se na svět dívá přes jiné brýle než ty. Představ si na chvíli, že byste se prohodili a ty jsi byla jím, pořád ti přijde všechno fér? Být v jeho kůži, změnilo by se něco při vnímání situace, kterou řešíš? Dalším tipem je přestat si chodit pro potvrzení ke kamarádkám, které ti vždycky jen přitakají a samy nemají vztah, jaký bys chtěla i ty sama. Naopak se zeptej třeba svého otce, bratra nebo jiného muže ve tvém okolí, jak by situaci vnímal on a co by ti poradil. Jakmile pochopíš mužský pohled na věc, vztahy se pro tebe stanou mnohem jednodušší a budeš umět lépe prosadit svoje cíle. Tak, aby se to líbilo i muži. A o to přece jde, ne?


Tak jak to je?





232 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page