top of page

S mužem jako se psem!

Aktualizováno: 15. 10. 2020

Ty z vás, které mají zkušenosti s chovem nejlepšího přítele člověka – psa, teď budou mít výhodu. Spousta technik z oblasti jak na muže, totiž výrazně připomíná techniky z psího cvičiště. Stále je ale velké množství pejskařek, které to neumějí ani se svým psem, natož pak chlapem. Proto, ač se věnuješ chovu domácího mazlíčka, či nikoliv, čti dál.


Psi a jejich výchova byla v dětství mým koníčkem a v dospělosti jsem zjistila, že je to s nimi skoro stejné, jako s muži. Protože,co si budeme povídat, přestože jsme homo sapiens, stále jsme svým způsobem zvířatka. A mám pro vás několik příkladů toho, jak se pejskaření neliší od přístupu k mužům.


Psovi se dávají jednoduché rozkazy


Samozřejmě mužům nerozkazujeme, muže laskavě žádáme. Chlapi ale také rozumí jednoduchým žádostem, bez okecávání. Je to jako kdybys po psovi chtěla, ať si sedne a začala “Víš šmudlo, já bych teď potřebovala ukázat tady kámoškám, jak posloucháš na slovo, mohl by sis prosím teď sednout, aby to viděly? Klidně jenom na chvilku…” Ehm. Pes si čmuchá a nereaguje, bylo to moc dlouhé a na to nemá kapacitu. Stejně tak muž, rozsáhlé vysvětlování, obhajování se a chození kolem horké kaše, přestává vnímat nebo mu přímo leze na nervy. Psovi řekneš “sedni” a muži “zlato, buď tak hodný a vynes odpadky.” Stručně, jasně, jednoduše.


Psa musíš správně motivovat


Měla jsem čivavu, kterou jsem učila všechno za piškotek. Sedni, lehni, zůstaň, znáte to. Pak za mnou sama chodila a sedala si přede mnou doufajíc, že se jí dostane odměny. Chtěla poslouchat – dobrovolně! Muž, který ti splní přání a nedostane se mu dostatečného ohodnocení, ztrácí motivaci a na příští žádosti se ti vykašle. Nikdy neber nic jako samozřejmost a poctivě muže chval a oceňuj. Podnítíš v něm tak větší ochotu a bude ti pomáhat rád.


Pes má rád vítání


Přijdeš domů, pes vesele skáče a těší se z tvého příchodu. Muž má také rád příjemné uvítání. Muže vítáme s úsměvem na tváři, příjemnou atmosférou a pokud má špatnou náladu, nenecháme se nakazit. Buď vydržíme a počkáme, až se naladí na naší pohodovou vlnu, nebo se raději klidíme z cesty a necháme mu prostor. Není nic horšího, než ho zbuzerovat hned ve dveřích. Pokud tedy není tvým záměrem, aby se zdržoval raději jinde.


Když pes zdrhá, nikdy za ním neběžíme


Chodili jsme venčit psa do lesa a když se na nás neohlížel a běžel si po svém, schovali jsme se za strom. Když si všimnul, že za ním nejdeme a nevěděl, kde jsme, rychle běžel cestou zpět. Zběsile se rozhlížel, celý v panice, že jsme se mu ztratili. Když nás pak našel, byla z něj cítit úleva a obrovská radost. Psi, jejichž paničky se za nimi honí, ještě přidají v rychlosti a mají z nich snad i srandu. Pokud máš pocit, že se ti muž vzdaluje, nevnucuj se mu a nedolézej. Naopak si běž po svém a nech ho být. Dolézání je pro chlapi odpuzující a snížila bys tak akorát svoji hodnotu.


Psi na vodítku táhnou


Většina psů, když je připnete na vodítko, mají snahu táhnout a aby to nedělali, vyžaduje to výcvik. Věřím tomu, že když dáte určitou svobodu a důvěru, nemá nikdo potřebu se s vámi o svobodu přetahovat nebo se utrhávat ze řetězu. Pokud si tedy nepořídíš plemeno, které chytne stopu a běží za kořistí. Když si pořídíš loveckého psa, musíš s tímto počítat. A stejně tak ber nenapravitelné záletníky jako druh mužů, na které si nemůže troufnout každá. Nikdy jsem psovi nedávala vodítko, držel se u mě a rád, měla jsem totiž plnou kapsu piškotů. Když se muž necítí povinnen být s tebou, má určitou svobodu a ty máš cukříky v podobě pochval, ocenění, sexu a laskavého přístupu, proč by pak táhnul jinam?


K psovi jsme tolerantní


Přijdeš domů, tam rozkousané boty a více či méně provinilý výraz psův. V příručkách o výcviku psa se dozvíš, že pes se může potrestat pouze v době, kdy ví, za co je trestán. Kouše botu, řekneš fuj, nesmíš a je to vyřízené. Pochybuji, že mu ještě za 14 dní vyčítáš, že ti rozkousal pantofli. Když se ti něco nelíbí ve vztahu, nebo máš pocit, že ti něco “udělal”, vytahuješ to při každé příležitosti. Jednou se to vyřeší a stačilo. Žádné vytahování starých šrámů a věčné vracení se k tomu, co neudělal správně. Buď znáš cestu k řešení, tak ji jasně sděl partnerovi. Ale jestliže jde o věc, která nemá další východisko a jen ti leží v žaludku, tak je na tobě, aby ses s ní vyrovnala. Zatěžování vztahu starými křivdami vede jen k dalšímu prohloubení nepříjemných pocitů vůči partnerovi a nic neřeší.


Psovi nedáváme od stolu


Přílišné rozmazlování psům nesvědčí, nikdy jsem nepochopila páníčky, který dávají svým psům od stolu a můžou se z nich takzvaně poprdět. Všeho moc škodí, a to se týká i rozmazlování muže. Ženy si na sebe totiž často samy upletou bič. Když ptáčka lapaly, pěkně mu zpívaly. Podstrojovaly, všechno dělaly samy a pak se diví, že když už ptáčkovi nechtějí vařit teplé večere, ten se vzpírá. Nedělejte nic, co nejste ochotny nebo schopny dělat dlouhodobě. Ženy si muže samy rozmazlí a pak na něj nadávají. Stejně jako na psa, který neustále u stolu loudí.


Psa se neptáme, zda nás má rád


Pořídíš si psa a přirozeně očekáváš, že tě bude milovat a také to tak je. Tedy znám paničky, které si vynucují lásku i od svých chlupatých přátel. Třeba učí psa “pusinku”, někdy se ale ani tomu psovi nechce a umí se na paničku pěkně ksichtit. Může jí to mrzet, ale určitě se nebojí, že jí už nemá rád. Z muže také nelámeme vyjádření, zvlášť ne ve chvílích, kdy se mu do nich evidentně nechce. Necháváme ho, ať s projevy lásky přijde, až se mu bude chtít. A jsme natolik sebevědomé, že předpokládáme, že když s námi zůstává a většinou pro nás i mnoho dělá, pak nás rád má.


Věřím, že vám přirovnání ke psům, které máme rády snad všechny, otevřou pohled i na přístup k mužům. Pejsky přijímáme takové, jací jsou a totéž si zaslouží i muži. Občas se zaběhnou a zůstanou v hospodě o něco déle, než bychom si přáli nebo “štěkají”, že by si zasloužili elektrický obojek, ale stejně bychom bez nich nechtěly žít. Jsou to přece naši domácí miláčci.


Tak jak to je?






286 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page