top of page

Opusť roli oběti a změň svůj život k lepšímu!

Pokud se držíš role oběti, dlouhodobě nemůžeš být nikdy šťastná. Tvůj pocit štěstí a spokojenosti totiž závisí na ostatních a ti se logicky nechovají stále tak, jak by sis představovala. Dnes a denně to vidím na příkladu partnerských vztahů. “Kdyby se víc snažil, tak bychom byli v pohodě, ale s ním to prostě nejde!” a další výmluvy se sypou z rukávu… Věčná nespokojenost a závislost tvojí nálady na ostatních. Je to opravdu cesta, kterou chceš jít?


V minulém článku “Jak to vidí Lasice – Pozice oběti, to nechceš!” jsem popisovala, jak se taková “oběť” projevuje. Tentokrát přináším protipól – pozici tvůrce.


A jak se žena, která je v pozici tvůrce, tedy šéfkou vlastního života, projevuje?

  • Přebírá zodpovědnost za své vztahy, chování i další aspekty života

  • Pokud se jí něco nelíbí, aktivně to mění

  • Dokáže ve svém životě dělat změny i bez záruky úspěchu

  • Prožívá život s pokorou a vděčností

  • I z nepříjemných situací se snaží vzít poučení

  • Pracuje na sobě a rozvíjí se

  • Nevymlouvá se a dokáže uznat svoji chybu

  • Je si vědomá svých reakcí a vnímá jejich dopad

  • Dokáže vidět dál, na “vyšší” cíl

  • Stojí si laskavě za svým

  • Žije život podle svého, vyslechne názory druhých, ale rozhoduje se podle sebe

  • Nikdy nikoho neobviňuje za svůj neúspěch

  • Přijímá život takový, jaký je

  • Je aktivní v hledání řešení

A jak tedy opustit roli oběti a stát se tvůrkyní vlastního života?

NASTAV SI ZRCADLO

Prvním krokem je přiznat si, že se tě to vůbec týká. Popřemýšlet o tom, s čím vším jsi v životě nespokojená a proč. Pokud budou tvoje odpovědi začínat na “ale…, to nejde, až…” nebo se budou stáčet k výmluvám nebo obviňování ostatních, pak dost pravděpodobně v pozici oběti opravdu jsi. Přiznat si to, je začátek změny.

ROZHODNI SE

Náš život tvoří naše rozhodnutí. A ano, stejně je to i ve tvém případě. Rozhodni se skoncovat se sebelítostí a s laskavostí sama k sobě, začni přebírat zodpovědnost za své vztahy, rozhodnutí i činy. Začni u malých věcí. Nehledej výmluvy, ale ptej se sama sebe – co bych mohla udělat pro to, abych tuto situaci změnila k lepšímu? Co mi má tahle situace ukázat? Jak ji mohu využít ve svůj prospěch? Rozhodni se na věci dívat jinak a dělat je jinak, jen tak můžeš něco změnit.

OBKLOP SE TVŮRCI

Jsme přitahováni lidmi, kteří jsou nám podobní. Svůj k svému i v tomto případě… Seance, na kterých se s dalšími obětmi litujete a dáváte k dobru, kdo to má horší a proč, tě nikam neposunou! Snaž se obklopit lidmi, kteří jsou sami tvůrci. V tomto případě se ale budeš muset hecnout a snažit se být jedna z nich.

PŘESTAŇ SI STĚŽOVAT

Stěžování je oblíbenou disciplínou každé oběti. Udělej si čárku za každé jedno stěžování a spočítej si, kolikrát týdně si stěžuješ. Reptání tě nikam neposouvá, pouze otravuje druhé lidi a upevňuje pocit, že se situací nemůžeš nic dělat. Jsi s něčím nespokojená? Tak to řeš!

HLEDEJ CESTY

Rozhodnout se být tvůrkyní svého života znamená přestat hledat důvody, proč něco nejde, ale začít hledat cesty, jak by to mohlo jít. Některé z vás se mohou potýkat s takzvanou naučenou bezmocností, což je stav, kdy věříš, že nemůžeš změnit situaci, a proto se o to ani nepokoušíš. Ale přece možnosti vždy existují! I s touto naučenou bezmocností jde pracovat. Vše je o tom, hledat cesty…

Chceš se vymanit z role oběti a stát se tvůrkyní svého života a harmonických vztahů? Objednej se na konzultaci v záložce Rezervace. Pro více inspirace sleduj Instagram: @jak_to_vidi_lasice nebo Facebook: Jak to vidí Lasice.



307 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Lepí se na tebe nesprávní muži? Tohle může být příčina!

Máš pocit, že se na tebe lepí stále stejné typy mužů, navíc takových, které do vztahu opravdu nechceš? Přestože důvody mohou být různé a složité, existuje několik faktorů, které v tom mohou hrát roli.

Paradox žárlivosti

Žárlivka se svým chováním většinou snaží předejít tomu, aby jí partner zahnul nebo aby ho ztratila. Jenže přílišným žárlením si v tomto případě jen sama sobě “kope hrob”. Říkám tomu paradox žárlivosti

Vztahy podle květin. Jste typ fíkus nebo kaktus?

Zajímaly jste se někdy o botaniku? Já upřímně moc ne, ale to, že některé rostliny v mojí kanceláři začaly chřadnout, mě donutilo začít se víc zajímat o správnou péči o ně. A zjistila jsem zajímavou vě

bottom of page