top of page

Minisérie o nevěře – 3. část

Vítej u posledního dílu minisérie na téma nevěra, v minulých článcích jsem se snažila dát ti k tomuto tématu komplexnější pohled, takže pokud jsi je nečetla, doporučuji začít od začátku. Tentokrát si to totiž celé shrneme.


Jak už jsem uváděla, nevěra je záležitost, na kterou se doporučuji dívat z nadhledu a rozlišovat, o jakou životní situaci a s ní spojenou nevěru, se jedná. Hodně z vás bude prskat, ale domnívám se, že rozbít rodinu s dětmi kvůli jednorázové aférce, je příliš velký trest. Netrestáš totiž jen partnera, ale vás všechny… V ideálním světě by si byli manželé věrni až do konce svých dnů, jenže žijeme v realitě 21. století a stát se tak může ledacos. Nevěrné muže ani ženy zde nebráním, jen si myslím, že je strašně jednoduché někoho šmahem odsoudit…


Věrnost partnera souvisí s jeho hodnotami, nastavením, rodinnými vzorci, životním stylem a podobně. Vzpomínáš na článek S mužem jako se psem!? Je potřeba detekovat, kterého “psíka” máš doma ty. Může to být vděčný gaučák, kterého ani nenapadne lozit v jiném revíru nebo také lovecký druh, který vyráží na lovecké výpravy sklátit (doslova) kořist, ale vždy se vrací ke svojí paničce. A pak se najdou typy, které se drží doma, jsou spokojeni, ale jednou za život nebo za dlouhý čas se můžou někde zapomenout a spustit v nepovolených vodách. Lovečákům to většinou opakovaně prochází, žena se může vzpírat, jak chce, ale on vždy ví, jak se vytrhnout z vodítka. Proto jsem zmiňovala, že výběr partnera může být v některých případech zásadní.


Ty však můžeš svou troškou přispět do mlýna zase svým nastavením. Jsou totiž ženy, které si nevěrníky podvědomě vybírají, hodně žárlí, čímž partnera kolikrát k nevěře přímo dostrkají nebo jsou velmi nesebevědomé. A to jiskře ve vztahu nepřispívá. Důležité je tedy sebevědomí a emoční nastavení.

Jakmile je žena v pozici oběti, dost často si to neuvědomuje, ale podvědomě si právě hledá partnera, který naplní její očekávání a bude s ním tak žít svoji životní roli chudinky. Taková žena, i když se s nevěrníkem rozejde, dost často si najde dalšího, dokud tento vzorec neopraví sama u sebe. Další možností je taková ta až moc hodná holka, která se může pro chlapa přetrhnout, tam totiž zase může nastat nevěra z nudy… A co se týká chování žen ve vztahu, o tom jste se u mě dočetly myslím až až. Je to prosté, pokud svého partnera nerespektuješ, nevytváříš vztahovou pohodu, ale neustále ho peskuješ nebo dokonce shazuješ, často se nelze divit, že si pro pohlazení zajde jinam.

Pokud je váš vztah založený tradičně, tedy oficiálně spojen s věrností, je nevěra logicky velkou zkouškou vašeho partnerství. Pokud se tedy stane, že se u vás nevěra vyskytne, ať už na kterékoliv straně a rozhodnete se spolu zůstat, je pro další fungování vztahu potřebné vyčistit všechny křivdy. Jen tak odpustit nebývá většinou jednoduché, a proto není ostudou vyhledat odbornou pomoc.

Dívejme se na věc tedy v dlouhodobém kontextu, buďme sebevědomými partnerkami a nedávejme zbytečné záminky pro nevěru našich partnerů. To je vše, co můžeme pro jejich věrnost udělat. A když nám i přesto jsou nevěrní, pak si musíme zvážit, jestli nám to stojí za to. Ale samozřejmě to neznamená, že bychom měly odpustit každou nevěru! Pro mnohé z nás to může být finální stopka a definitivní konec. Jen mějme na paměti, že každá situace má víc úhlů pohledu….


Tak jak to je?








241 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page