top of page

Jak se sebou nenechat manipulovat

V předchozím článku “Jak to vidí Lasice: Jak poznat manipulátora?” https://www.vztahova-inzenyrka.cz/post/jak-poznat-manipulátora jsem psala o tom, jak se manipulátoři projevují a podle čeho je odhalit. Už třeba víš, že ve svém životě manipulátora máš, ale teď jak s tím naložit?


1) Nenech se vytočit


Jsou situace, kdy se cítíš pod tlakem manipulátora a máš nutkání se bránit. Dlouhodobě čelit manipulaci je náročné a tak se lehce stane, že můžeš být v afektu, defenzivní nebo lítostivá. Takovým chováním mu ale akorát nahraješ do karet! Bude cítit, že tě má pod palcem a dokáže tě velmi ovlivnit. I tohle otočí proti tobě, bude říkat, že jsi přecitlivělá, hysterická nebo že je to jenom v tvojí hlavě a měla by ses jít léčit. Nejednou jsem se setkala s tím, že manipulátor byl schopen ovlivnit i rodinu ženy proti ní. Ona je přece psycho a jediný, kdo je pro ní dobrý a kdo se o ní může postarat je právě manipulátor. To, že z ní to “psycho” dělá on, to se ale v těchto případech těžko dokazuje.


Nejlepší obranou je jednat jako sebevědomá a rovnocenná žena, být asertivní. Ano, nejen ve vztahu s “normálním” chlapem je tohle ideální varianta, ale i v komunikaci s manipulátorem, ať je to partner nebo někdo jiný. Jakmile se nenecháš rozhodit, zůstáváš klidná a racionální, umíš případná rýpnutí hodit do srandy, manipulátor si na tebe jen tak nepřijde.


2) Naslouchej intuici


Ženy, které měly nebo mají zkušenost s manipulací mi často říkají, že měly pocit, že jejich vztah není v pořádku. Že jejich partner něco hraje, že není upřímný nebo že z něj šlo cítit něco negativního. Tyto pocity pak ale zazdily světlými chvilkami v jejich vztahu. “On o mě má přece takovou starost. Ale on mi to vždycky vynahradí a pak je to skvělý!” Jenže manipulace je právě o tom, že postupně zasévá pochybnosti o tom, co je pravda a co není, co je normální a co už není a hlavně – kdo je normální a kdo není. A to samozřejmě vše v neprospěch manipulované osoby. Kdybychom se naučily víc vnímat a hlavně naslouchat svojí intuici, předešly bychom spoustě problémů. Pokud máš z partnera divný pocit a něco ti nesedí, pravděpodobně to bude pravda!


3) Koukej na činy!


Manipulátoři toho spoustu nakecají. Takový člověk naslibuje hory doly, ale skutek utek. Zejména pokud máš podezření, že je tvůj partner manipulátor, tak říkám – slova jsou jen kecy a koukej jenom na činy! Nenechat se oblbnout sladkými řečičkami je základ.


4) Buduj si sebevědomí


Manipulace je možná v případě, že nemáš úplně srovnané sebevědomí. Máš nějaké nejistoty a na ty se přesně manipulátor zaměří. Může se také stát, že jsi celkem sebevědomá žena, zamiluješ se a partner ti začne sebevědomí podrývat až časem. Na první pohled nenápadnými otázkami nebo narážkami, které mají ale jediný cíl – srazit ti sebevědomí. A tak se i z celkem sebevědomé ženy může stát hromádka neštěstí, která si nevěří. Získej nadhled sama na sebe a buduj si sebevědomí a vztah k sobě.


5) Svěř se někomu, kdo má nadhled


Manipulátoři se snaží své oběti odstříhnout od okolí. Budou pomlouvat tvé přátele nebo rodinu a snažit se, abys s nimi neměla moc kontaktu. A jestliže v kontaktu jste, bude se vždy motat kolem. Manipulátor nechce, abys byla s někým sama, rozpovídala se a někdo tak mohl odhalit jeho pravé úmysly. A nezřídka se stává, že má pod palcem i tvoje okolí. Prezentuje se totiž jako někdo, kdo to s tebou myslí dobře a záleží mu na tvém blahu nejvíc na světě.


Nespadni do toho, že přerušíš kontakty s okolím a pokud se tak stane nebo je zmanipulovaná i tvoje rodina a přátelé, najdi si někoho mimo dosah manipulátora. Svěř se někomu v práci nebo si ideálně najdi odbornou pomoc. To, že ti manipulátor tvrdí, že bez něj nemáš šanci, že už si nikoho nenajdeš, skončíš sama, bez peněz a podobně, je akorát způsob, kterým chce dosáhnout svého! Jen na tobě pracoval dost dlouho a dosáhl toho, že nevidíš východisko.


6) Řekni manipulátorovi jednou pro vždy NE


Chápu, že není vždy jednoduché se manipulátora zbavit. Často to stojí mnoho sil, protože bývá přítomná i emoční závislost, kdy je o to těžší od partnera - manipulátora odejít. Mnohdy to ale je jediné možné řešení. Dej sama sebe na první místo a odpověz si, zda toto je život, který chceš žít. To, že ti manipulátor tvrdí, že život bez něj bude horší, jsou zase jen kecy…


325 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page