top of page

Ghosting, zbabělá forma rozchodu

Randili jste, vše bylo zalité sluncem, měli jste třeba i společné plány do budoucna a najednou utrum. Po partnerovi, se kterým jsi chodila, se najednou slehla zem. Z ničeho nic se neozve, nereaguje na zprávy ani volání, případně zjistíš, že jsi všude zablokovaná. Toto je fenomén dnešních rozchodů, ghosting.


praxi vídám několik variant ghostingu. Pojďme si je rozdělit podle délky známosti:


KRÁTKÉ, VĚTŠINOU ONLINE SEZNÁMENÍ

Nejčastěji se s ghostingem setkáme při online seznamování, kdy si spolu píšete, kolikrát si i voláte a udržujete spolu kontakt na denní bázi. Máš pocit, že se začíná rozvíjet vztah a těšíš se na setkání, jenže on z ničeho nic “zmizí”.

Online seznamky připravují “dokonalou” půdu pro ghosting. Není totiž nic snadnějšího, než si kontakt smazat nebo zablokovat a swipovat dál. Anonymní prostředí internetu nás navádí k odosobnění se. Místo protějšku, který má city, vidíme jen profil s fotkami. K těm si ale neutvoříme hlubší vztah, a proto nemusí přijít ani morální kocovina po blokaci “objevu”. Navíc nehrozí morální tlak známých nebo příbuzných, žádné společné totiž nemáme.

ČASTÉ PŘÍČINY GHOSTINGU V TĚCHTO PŘÍPADECH:

  • Vnímala jsi vaši vazbu silněji než tvůj protějšek. On to vážně nebral a nemá tak pocit, že by měl něco vysvětlovat.

  • Objevil jinou, která mu vyhovuje víc – ať už na seznamce nebo jinde.

  • Je zadaný a hledal únik/zábavu/vzrušení na seznamkách.

  • Naservírovala ses mu příliš rychle a ztratil zájem.

  • Nesedlo si to a neměl chuť něco vysvětlovat.

  • Nikdy mu o osobní vztah nešlo, má chuť si jenom vypisovat a případně vyměňovat fotky. A když jde do “tuhého”, rozuměj setkání je na spadnutí, tak zmizí a rozjíždí to jinde dál.

DOPADY:

Přestože je to velmi nepříjemné, přece jen to člověk většinou ještě nějak skousne a dřív nebo později se z neblahé zkušenosti oklepe. Někdy se oběť ghostingu cítí od dalšího seznamování odrazena a kolikrát vstupuje do příštích kontaktů s nedůvěrou. Otazníky v hlavě, jestli jsi napsala něco špatně nebo z jakého důvodu přerušil kontakt, samozřejmě vyvstávají. Těm citlivějším z nás mohou způsobit šrámy na sebevědomí a přispět k negativnímu vnímání mužů.


Ačkoliv to není vždy jednoduché, snažte se nebrat si ghosting po krátkém online kontaktu příliš osobně. Ruku na srdce, nemohl mít někdo z tvých nápadníků také pocit, že jsi ho vyghostovala? Mnohdy nám totiž přijde, že ostatní se k nám chovají hůře než my k nim, ale dost často si můžeme podat ruce.

Pokud ghosting vnímáme jako formu rozchodu, pak před tím musel být vztah. Mnoho z nás si řekne, ani jsme se neviděli, tak to vztah přece nebyl a nemám povinnost se rozcházet. No, něco na tom bude… V každém případě je fajn, když dodržujeme pravidlo “nechovej se k ostatním tak, jak nechceš, aby se oni chovali k tobě”.

RANDĚNÍ

Horší je to v případech, kdy jste spolu reálně randili a on si zmizí jako pára nad hrncem. Už to nebyl “anonymní” profil na internetu, byl to muž masa a kostí, ke kterému sis stihla vytvořit citovou vazbu, získat společné zážitky a měla jsi naděje do budoucnosti.

PŘÍČINY:

  • Sex byl příliš brzo a v jeho případě to vedlo k ochladnutí.

  • Tolik “to” tam necítil, doufal, že se to zlomí, ale nezlomilo.

  • Něco mu vadilo/nelíbilo se nebo tam byla nějaká překážka a neměl chuť to říct.

  • Vrátil se k bývalé/manželce nebo potkal někoho jiného.

  • Měl problém sám se sebou a zvolil nejjednodušší variantu – útěk.

  • Bál se konfliktu a nechtěl nic vysvětlovat nebo by to neuměl vysvětlit.

V těchto případech si lidé mnohdy i “rozchod” připravují, ale čím déle to oddalují, tím spíš to neudělají a skončí to v podstatě neplánovaným ghostingem. Pokud s někým randíme, zaslouží si alespoň nějakou informaci o změně. Chápu, že pokud jsme se s někým viděli dvakrát v životě, není nutné si dávat třetí schůzku ohledně rozchodu. V tomto případě je lepší i rozchodová sms, než totální zmizení. Nemusíme nutně vysvětlovat detaily, pokud je nevíme nebo nechceme sdělovat, ale ukončit dosavadní komunikaci nějakým sdělením se rozhodně hodí. Řekla bych to asi takhle – čím déle randíme a čím hlubší vztah máme, tím spíš bychom si měli dát záležet na formě rozchodu.

DLOUHODOBÝ VZTAH

Jsou známy i případy, kdy vztah trval několik měsíců, v extrémních případech dokonce let a také skončil ghostingem. V tomto případě to vnímám jako naprosto zbabělou a neetickou formu rozchodu. Ať se jakkoliv bojíme reakce druhého, sami jsme se rozhodli s ním vztah tolik měsíců budovat a rozhodně si proto zaslouží úctyhodný rozchod. Nemůžeme být s někým, s kým už nechceme, to je v pořádku. Co v pořádku není, je zmizet bez jakéhokoliv vysvětlení.


Jaké jsou příčiny takového ghostingu? Tady je vidím velmi individuálně. Možné je, že jsi měla co do činění s nevyrovnaným člověkem nebo dokonce sociopatem, psychopatem nebo narcisem, který postrádá empatii a na tvých pocitech mu fakt nezáleží. Další varianta je, že mohl tušit tyto “příznaky” u tebe a tak utnout kontakt tímto způsobem z důvodu sebezáchovy. To už jsme ale v krajních situacích.

DOPADY:

V tomto případě to může mít na oběť ghostingu traumatizující dopad, kdy dostat se z takové zkušenosti bývá dlouhodobé. Bývá tam ztráta důvěry nejen v opačné pohlaví, ale v lidi všeobecně. Velké pochybnosti o sobě sama, zoufalost, beznaděj a milion nezodpovězených otázek neustále běhajících v hlavě. Doslova mučení. A to si nezaslouží nikdo z nás.

A JAK SE S GHOSTINGEM VYPOŘÁDAT?

Uvědom si, že to není tolik o tobě, jako o něm

Je běžné, že si nesedneme, že nám na druhém něco vadí a podobně. Pokud tě v navázaném vztahu někdo vyghostuje, vypovídá to zejména něco o něm. Není schopen komunikovat svoje potřeby, řeší problémy útěkem a je neochoten je partnersky řešit. Je to zbabělé chování, které bys předpokládám u svého partnera nechtěla, tak buď ráda, že se projevil ještě relativně včas.

Sebereflexi ano, sebeobviňování ne

Že má ghosting negativní dopad na sebevědomí, jsem už zmínila. Je rozhodně dobré mít sebereflexi a zvážit vlastní přístup a chování ve vztahu, o tom žádná. Jen nesklouzni k přílišnému odsuzování sama sebe jako člověka a nevnímej celou situaci příliš fatálně. Ten člověk, do kterého jsi byla zamilovaná, je jeho ideální obraz ve tvé hlavě. Přesvědčila ses na vlastní kůži, že zas tak ideální evidentně není… Co bývá nejtěžší je smířit se s tím, že se někdy odpovědí na své otázky nedočkáš. Člověk, který se k tobě zachoval takto zbaběle, si nezaslouží tvoji další energii a neměl by ovládat tvoji mysl příliš dlouho…

Zaměř se na sebelásku

Podpořit sama sebe v této situaci je to nejlepší, co pro sebe můžeš udělat. Zaměř se na sebelásku, dělej si radost, pečuj o sebe i na sobě pracuj. Případně se obrať na odbornou pomoc.

A také – neztrácej naději!

249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Lepí se na tebe nesprávní muži? Tohle může být příčina!

Máš pocit, že se na tebe lepí stále stejné typy mužů, navíc takových, které do vztahu opravdu nechceš? Přestože důvody mohou být různé a složité, existuje několik faktorů, které v tom mohou hrát roli.

Paradox žárlivosti

Žárlivka se svým chováním většinou snaží předejít tomu, aby jí partner zahnul nebo aby ho ztratila. Jenže přílišným žárlením si v tomto případě jen sama sobě “kope hrob”. Říkám tomu paradox žárlivosti

Vztahy podle květin. Jste typ fíkus nebo kaktus?

Zajímaly jste se někdy o botaniku? Já upřímně moc ne, ale to, že některé rostliny v mojí kanceláři začaly chřadnout, mě donutilo začít se víc zajímat o správnou péči o ně. A zjistila jsem zajímavou vě

bottom of page