top of page

Tohohle se drž a tvoje sebeláska poroste

Sebeláska je přijetí sebe sama ve všech oblastech. Přijetí svých silných, ale i slabých stránek a stínů. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, tak je sebeláska velmi důležitá i pro kvalitní partnerský vztah. To, co máš v sobě, ti totiž tvůj partner zrcadlí! A pokud na sobě vidíš jen to špatné, nemáš nastaveny hranice, nemáš úctu sama k sobě a stále se kritizuješ, co čekáš, že se bude zrcadlit ve tvém vztahu? Připravila jsem pro tebe návod, od kterého se odpíchnout, když chceš zlepšit vztah k sobě.


MĚJ SE RÁDA JAKO BALÍČEK

Jak říkám, že i partnera máme brát jako komplexní balíček, tak stejně máme brát samy sebe. Nemůžeme si vyzobat jen to, co se nám líbí a ostatní popírat. Asi takhle – můžeme, ale k čemu to povede? Akorát k frustraci a věčné nespokojenosti. Vnímej se jako celek a nauč se přijmout to, jak to je. Neznamená to ale na všechno se vykašlat, nepracovat na sobě a neposouvat se. Znamená to mít se ráda už teď i se všemi případnými nedostatky. Samozřejmě s tím, že se neustále vyvíjím a zlepšuji v tom, co mi dělá dobře.

SEBEPOZNÁNÍ

Pro to, aby ses mohla brát takovou, jaká jsi, se musíš nejdřív poznat. Možná si říkáš – přece se sebou žiji celý život, to je jasné, že se znám. Jakmile ale klientkám na koučinku začnu pokládat otázky týkající se sebepoznání, odpovědi ze sebe mnohdy zrovna nechrlí.

ZAPISUJ SI VDĚČNOST

Každý večer si napiš 3 věci, za které jsi vděčná sama sobě, co jsi pro sebe ten den udělala. Můžeš si napsat, jak jsi toho docílila, co jsi pro to udělala sama. Čím déle u toho vydržíš, tím lépe se budeš cítit.


Extra tip: Pokud potřebuješ podpořit partnerský vztah, napiš si každý večer 3 věci, které jsou dobré na vašem vztahu, případně na partnerovi (co pro tebe ten den udělal, jak ti dal najevo lásku, co bylo fajn…)

DEJ SE NA PRVNÍ MÍSTO

Mít se na prvním místě znamená, že se staráš o to, abys byla psychicky i fyzicky v pohodě. Každý z nás se musí v prvé řadě postarat sám o sebe (i co se týká lásky!) a pak tu můžeme být pro ostatní. Nepleťme si ale se sobectvím. Zda se máš na prvním místě, se hodně pozná ve tvém vztahu. Pokud se totiž na prvním místě nemáš a funguješ na základě strachu, tak se lehce stane, že často jdeš přes sebe a veškerou energii věnuješ do druhého.

NAPIŠ DOPIS VDĚČNOSTI

Napiš dopis, ve kterém poděkuješ sama sobě, případně někomu dalšímu. Může to být rodič, sourozenec, partner nebo třeba kamarádka. V takovém dopisu můžeš i odpustit a vypsat se ze všeho, co tě trápilo. Vděčnost v nás způsobuje vysoce pozitivní emoce, tak do toho! Dopis může zůstat u tebe v šuplíku, ale když ho odešleš, můžeš rozdat radost dál. 🙂

HRAJ SI

Kdyby ses měla ráda už teď, jak by ses chovala? K sobě i k druhým? Představ si, že už máš zdravou sebelásku nastavenou, jak se cítíš? Snaž se tento pocit vyvolávat a udržet. Ze začátku to ber jako hru, která se později může změnit v tvoji realitu.

MLUV SE SEBOU LASKAVĚ

“To nezvládneš, na tohle nemáš!”, “ty zas vypadáš hrozně” nebo “já jsem úplně blbá!”. Variant na vnitřní kritiku je nespočet, ale asi víš, co myslím. Přestaň se sekýrovat a shazovat! Mluvila bys takhle se svojí kamarádkou? Ale se sebou tak mluvit můžeš? Vnitřní kritikou akorát shazuješ sama sebe a těžko se pak můžeš mít ráda taková, jaká jsi.


NAVAZUJ KONTAKT S VNITŘNÍM DÍTĚTEM

Vnitřní dítě je jedna z částí naší osobnosti. A právě toto vnitřní dítě často samy zahrnujeme kritikou, výčitkami a podmínečnou láskou. Dej si čas pro sebe a snaž se se svým vnitřním dítětem navázat kontakt, například prostřednictvím meditace. Pozoruj, jak se tvoje nitro cítí, co potřebuje a co by ho potěšilo. Uklidňuj ho, dávej mu bezpodmínečnou lásku a bezpečí.

BUĎ VÍC VE FLOW

Věnuj se činnostem, které ti přinášejí dobrý pocit, do kterých když se ponoříš, tak ztrácíš pojem o čase (nemluvíme o brouzdání na Instagramu!) 🙂 Mít své koníčky, které ti tento stav dopřejí, je opravdu podstatné.

DBEJ NA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL A NÁVYKY

Cítit se dobře ve svém těle je důležité snad pro všechny z nás. Neznamená to jít do extrému a snažit se dostihnout nereálné představy. Nastav si zdravé návyky, které se týkají všeobecně životního stylu. Můžeme tam zařadit stravu, sport, trávení volného času, spánkový režim, péči o sebe a další.

NAUČ SE ŘÍKAT NE

Sebeláska souvisí i s uměním říkat NE! Jak si umíš nastavit hranice vůči druhým, také dává najevo, nakolik se máš na prvním místě. Jestliže raději na všechno kývneš a pak lidově padáš na hubu, asi to úplně nebude sebeláska.

Měj na vědomí, že zvýšení sebelásky je proces. Nejde si říct “no tak teď už se mám ráda” a čekat na zázrak. V článku máš spoustu tipů, které můžeš v cestě za sebeláskou využít. Pokud potřebuješ na své cestě postrčit, pomůže ti k tomu akční zápisník Jsem sebevědomou a rovnocennou partnerkou. Co se týká dnešního tématu, tak obsahuje kapitoly: Sebepoznání, vztah k sobě, pocit vlastní hodnoty, sebevědomí, já a vztahy, strachy a brzdy. Další kapitoly se týkají partnerských vztahu, tudíž také nejsou k zahození. 🙂 Objednávat můžeš tady: https://www.vztahova-inzenyrka.cz/shop Pro víc tipů sleduj Instagram: @jak_to_vidi_lasice nebo Facebook: Jak to vidí Lasice.

647 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Lepí se na tebe nesprávní muži? Tohle může být příčina!

Máš pocit, že se na tebe lepí stále stejné typy mužů, navíc takových, které do vztahu opravdu nechceš? Přestože důvody mohou být různé a složité, existuje několik faktorů, které v tom mohou hrát roli.

Paradox žárlivosti

Žárlivka se svým chováním většinou snaží předejít tomu, aby jí partner zahnul nebo aby ho ztratila. Jenže přílišným žárlením si v tomto případě jen sama sobě “kope hrob”. Říkám tomu paradox žárlivosti

Vztahy podle květin. Jste typ fíkus nebo kaktus?

Zajímaly jste se někdy o botaniku? Já upřímně moc ne, ale to, že některé rostliny v mojí kanceláři začaly chřadnout, mě donutilo začít se víc zajímat o správnou péči o ně. A zjistila jsem zajímavou vě

bottom of page