top of page

Tohle bys měla vědět o ženském přátelství

Už od dávných dob se ženám vyplatilo udržovat přátelství a kontakt s dalšími ženami. Bylo to přirozené a zároveň i potřebné. Samozřejmě nebylo to ani tehdy jen růžové. Intriky, žárlivost a rivalita mezi námi byla vždy.


Všímám si ale, že teď není nic neobvyklého přítelkyně nemít vůbec nebo pěstovat jen povrchní kamarádství. Jenže se tak zbytečně ochuzujeme o mnoho výhod, které nám přátelství s ostatními ženami přináší. Nesmíme ale zapomínat, že není kamarádka jako kamarádka… Pojďme se tedy podívat, kdy je takové přátelství přínosem a kdy je lepší se ho zbavit.

MOŽNOST SE VYKECAT

Mít komu se svěřit se svými problémy, ale i běžnými věcmi je velmi terapeutická záležitost. Socializace s ostatními ženami nám pomáhá být i lepší partnerkou. Vyřídíme si totiž svoje “slepičárny” s holkama a nemáme tendenci muže zatěžovat ódami na slevové akce nebo drby z Instagramu. Občas si také potřebujeme jen postěžovat nebo rozebrat nějaké téma ze všech úhlů, zas a znova. Navíc nám dámské debaty pomáhají lépe si ujasnit vlastní myšlenky, dávají emoční podporu i pocit sounáležitosti. Jen nezapomínej, že poměr vykecání se by měl zůstat vyvážený. V opravdovém přátelství se vypovídáme, ale také se zajímáme a vyslechneme druhou stranu. Přestože jsi ve vztahu a můžeš se vypovídat s partnerem, není to ono. Muži a ženy mají totiž jiný způsob myšlení i přístup k mnoha věcem. Proto u kamarádek najdeš často větší pochopení v situacích, kdy muž jen tápe nebo nerozumí, co vlastně řešíš. A taky si můžeš pokecat o něm a vašem vztahu, to myslím potřebujeme někdy všechny, nebo ne?

MUŽI SE MĚNÍ, ALE KAMARÁDKY ZŮSTÁVAJÍ

S mojí nejlepší kamarádkou se přátelíme víc než 10 let, a proto vím, že lásky můžou přicházet a odcházet, ale opravdová přítelkyně zůstává vždy. Proto bychom si takových přátelství měly vážit a pěstovat je i přesto, že jsme zrovna v partnerském vztahu. Kamarádky se mohou stát v podstatě rodinou, kterou si vybíráme.

PRAVIDLA PRO ŽENSKÁ PŘÁTELSTVÍ

Nelézt si do zelí, nepomlouvat se, nežárlit na sebe a nezávidět si. Ačkoliv se to zdá jako samozřejmost, asi všechny víme, že tomu vždy tak není. Aby přátelství mezi ženami mohlo být úspěšné, musíme naši parťačku brát stejně jako partnera – takovou, jaká je. A buď nám to vyhovuje a pak se řídíme výše uvedeným nebo ne a kamarádit s ní nemusíme. Pokud nám má přátelství vydržet dlouhé roky a desetiletí, je nutné i v tomto případě myslet víc do budoucna, nepachtit se s žabomyšími válkami, ale naopak budovat důvěrný vztah, o který se můžeme opřít.

KAMARÁDKY SI VYBÍREJ A UMĚJ I ODSTŘIHNOUT

Jakmile ucítíš, že k tobě “kamarádka” není fér, manipuluje, hází očko na tvůj objev nebo si pouští pusu na špacír, když zrovna nejsi přítomna, pak to není kamarádka. Není tedy důvod se v takovém “přátelství” déle zdržovat. Co si budeme povídat, mezi ženami se najde spousta potvor, které ostatní třeba jen využívají ke svému prospěchu nebo prostě nemají srovnané priority. Ať tak či tak, nauč se odstřihávat vysavače tvojí energie a ty, které jen berou, ale nic nazpět nedávají nebo ještě hůř, škodí.

Upřímné ženské přátelství nám přináší nesporné výhody a ač se to nemusí na první pohled zdát, souvisí i s partnerskými vztahy. Jestliže máme podporující přítelkyni, která nám navíc dokáže dát zpětnou vazbu, může to mít i reálně pozitivní dopad na náš vztah. Mnoho skutečností si totiž nejsme schopny uvědomit samy, než na ně poukáže někdo zvenku. Mít kamarádku navíc znamená trávit čas i bez partnera, což už jsem kolikrát zmiňovala jako důležitý aspekt spokojeného partnerského vztahu. A co víc, mít parťačku, která nám rozumí, to je mnohem zábavnější jízda životem.







78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page