Nikola Rusnáková

15. říj 20213 min

Opusť roli oběti a změň svůj život k lepšímu!

Pokud se držíš role oběti, dlouhodobě nemůžeš být nikdy šťastná. Tvůj pocit štěstí a spokojenosti totiž závisí na ostatních a ti se logicky nechovají stále tak, jak by sis představovala. Dnes a denně to vidím na příkladu partnerských vztahů. “Kdyby se víc snažil, tak bychom byli v pohodě, ale s ním to prostě nejde!” a další výmluvy se sypou z rukávu… Věčná nespokojenost a závislost tvojí nálady na ostatních. Je to opravdu cesta, kterou chceš jít?

V minulém článku “Jak to vidí Lasice – Pozice oběti, to nechceš!” jsem popisovala, jak se taková “oběť” projevuje. Tentokrát přináším protipól – pozici tvůrce.

A jak se žena, která je v pozici tvůrce, tedy šéfkou vlastního života, projevuje?

  • Přebírá zodpovědnost za své vztahy, chování i další aspekty života

  • Pokud se jí něco nelíbí, aktivně to mění

  • Dokáže ve svém životě dělat změny i bez záruky úspěchu

  • Prožívá život s pokorou a vděčností

  • I z nepříjemných situací se snaží vzít poučení

  • Pracuje na sobě a rozvíjí se

  • Nevymlouvá se a dokáže uznat svoji chybu

  • Je si vědomá svých reakcí a vnímá jejich dopad

  • Dokáže vidět dál, na “vyšší” cíl

  • Stojí si laskavě za svým

  • Žije život podle svého, vyslechne názory druhých, ale rozhoduje se podle sebe

  • Nikdy nikoho neobviňuje za svůj neúspěch

  • Přijímá život takový, jaký je

  • Je aktivní v hledání řešení

A jak tedy opustit roli oběti a stát se tvůrkyní vlastního života?

NASTAV SI ZRCADLO

Prvním krokem je přiznat si, že se tě to vůbec týká. Popřemýšlet o tom, s čím vším jsi v životě nespokojená a proč. Pokud budou tvoje odpovědi začínat na “ale…, to nejde, až…” nebo se budou stáčet k výmluvám nebo obviňování ostatních, pak dost pravděpodobně v pozici oběti opravdu jsi. Přiznat si to, je začátek změny.

ROZHODNI SE

Náš život tvoří naše rozhodnutí. A ano, stejně je to i ve tvém případě. Rozhodni se skoncovat se sebelítostí a s laskavostí sama k sobě, začni přebírat zodpovědnost za své vztahy, rozhodnutí i činy. Začni u malých věcí. Nehledej výmluvy, ale ptej se sama sebe – co bych mohla udělat pro to, abych tuto situaci změnila k lepšímu? Co mi má tahle situace ukázat? Jak ji mohu využít ve svůj prospěch? Rozhodni se na věci dívat jinak a dělat je jinak, jen tak můžeš něco změnit.

OBKLOP SE TVŮRCI

Jsme přitahováni lidmi, kteří jsou nám podobní. Svůj k svému i v tomto případě… Seance, na kterých se s dalšími obětmi litujete a dáváte k dobru, kdo to má horší a proč, tě nikam neposunou! Snaž se obklopit lidmi, kteří jsou sami tvůrci. V tomto případě se ale budeš muset hecnout a snažit se být jedna z nich.

PŘESTAŇ SI STĚŽOVAT

Stěžování je oblíbenou disciplínou každé oběti. Udělej si čárku za každé jedno stěžování a spočítej si, kolikrát týdně si stěžuješ. Reptání tě nikam neposouvá, pouze otravuje druhé lidi a upevňuje pocit, že se situací nemůžeš nic dělat. Jsi s něčím nespokojená? Tak to řeš!

HLEDEJ CESTY

Rozhodnout se být tvůrkyní svého života znamená přestat hledat důvody, proč něco nejde, ale začít hledat cesty, jak by to mohlo jít. Některé z vás se mohou potýkat s takzvanou naučenou bezmocností, což je stav, kdy věříš, že nemůžeš změnit situaci, a proto se o to ani nepokoušíš. Ale přece možnosti vždy existují! I s touto naučenou bezmocností jde pracovat. Vše je o tom, hledat cesty…

Chceš se vymanit z role oběti a stát se tvůrkyní svého života a harmonických vztahů? Objednej se na konzultaci v záložce Rezervace. Pro více inspirace sleduj Instagram: @jak_to_vidi_lasice nebo Facebook: Jak to vidí Lasice.

    3081
    0